Tuesday, December 21, 2010

"Νόημα και μη νόημα της εξέγερσης"

ΣΕΙΡΑ: Πολιτισμική θεωρία-κριτική
ΤΙΤΛΟΣ: Νόημα και μη νόημα της εξέγερσης
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζούλια Κρίστεβα (Julia Kristeva)
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Ηλιάδης
ΣΕΛ. : 424
ISBN: 978-960-7909-87-9
TIMH: 25 ευρώ

Στο βιβλίο της για τις δυνάμεις και τα όρια της ψυχανάλυσης, η Τζούλια Κρίστεβα επικεντρώνεται σε ένα άκρως ενδιαφέρον δίλημμα. Ο Φρόυντ και η ψυχανάλυση μας δίδαξαν ότι η εξέγερση είναι αυτή που εγγυάται την ανεξαρτησία μας και τις δημιουργικές ικανότητές μας. Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη κουλτούρα της «διασκέδασης», μπορεί κανείς να μιλάει για εξέγερση; Είναι εφικτή η διαμόρφωση και η αποδοχή μιας αντικουλτούρας; Και για ποιον, και εναντίον ποίου και με ποια μορφή;

Η συγγραφέας, επίσης, ερμηνεύει τις προόδους και τα αδιέξοδα της κουλτούρας της εξέγερσης μέσα από την εμπειρία τριών συγγραφέων του εικοστού αιώνα: του υπαρξιστή Ζαν-Πωλ Σαρτρ, του υπερρεαλιστή Λουί Αραγκόν και του θεωρητικού Ρολάν Μπαρτ. Για την Κρίστεβα, οι εξεγέρσεις που στήριξαν αυτές οι προσωπικότητες –ειδικά οι πολιτικές και φαινομενικά δογματικές πολιτικές δεσμεύσεις του Αραγκόν και του Σαρτρ- προκαλούν στον αναγνώστη της μετα-ψυχροπολεμικής εποχής ανάμεικτα συναισθήματα, σαγήνης αλλά και απόρριψης. Αυτοί οι θεωρητικοί, κατά την Κρίστεβα, εμπλέκονται σε μια επανάσταση κόντρα στις γενικά αποδεκτές αντιλήψεις περί ταυτότητας – περί αναφοράς στον άλλον. Τοποθετεί, δε, τα επιτεύγματά τους στο πλαίσιο άλλων επαναστατικών κινημάτων στην τέχνη, τη λογοτεχνία και την πολιτική. Μας προσφέρει, τέλος, μια διαφωτιστική συζήτηση για το έργο του Φρόυντ που άνοιξε καινούργιους δρόμους στο θέμα της εξέγερσης, επικεντρώνοντας στη συμβολική λειτουργία της πατροκτονίας και συζητώντας το όραμα της γλώσσας (συχνά παραμελημένο) και υπογραμμίζοντας την περίπλοκη σχέση με την επαναστατική ορμή.

Η Julia Kristeva γεννήθηκε στη Βουλγαρία και το 1965 μετοίκησε στο Παρίσι. Θεωρητικός με παγκόσμια αναγνώριση, έχει επαινεθεί για το έργο της στη γλωσσολογία, την ψυχανάλυση, τη λογοτεχνία και την πολιτική θεωρία. Τα δημοσιευμένα της έργα περιλαμβάνουν : Χάννα, Άρεντ, η γυναικεία ευφυία (Κέδρος, 2008), Ξένοι μέσα στον εαυτό μας (Scripta, 2004),Φονικό στο Βυζάντιο (Πατάκης, 2004),Το θήλυ και το ιερό το οποίο συνέγραψε με την Catherine Clement (Ψυχογιός, 2001), Οι νέες αρρώστιες της ψυχής (Καστανιώτης, 2000), Μαύρος ήλιος (Καστανιώτης, 2000), Εμμονές (Πατάκης, 1998), Έθνη χωρίς εθνικισμό (Εναλλακτικές εκδόσεις, 1997), Ο γέρος και οι λύκοι (Εκδόσεις Μάγια, 1993), Στην αρχή ήταν η αγάπη (Άγρα, 1993), Σαμουράι ( Γκοβόστης, 1992).

No comments:

Post a Comment